Robogózás szabályosan

Az egyre gyakoribb KRESZ módosításokkal nő azok száma, akik valamilyen szabályt egyáltalán nem, vagy rosszul ismernek. Ez előbb-utóbb bonyolult jogi helyzetekhez, szerencsétlenebb esetben balesetekhez vezethet. Nézzünk hát néhány sokszor rosszul ismert robogós szabályt!

  • Elméletileg az autósoknak biztosítaniuk kellene a helyet a motorosok elhaladásához, de ha ez a gyakorlatban nem sikerül, a robogós akkor sem előzhet a záróvonal átlépésével balról.
  • Pár éve a robogósok legálisan használhatják a buszsávokat, sőt, a jelzőlámpán világító „Busz” jelzésre el is indulhatnak.
  • Motorral és robogóval fel lehet állni a járdára, de csak akkor, ha marad legalább másfél méternyi szabad hely.
  • Sokan nem tudják, hogy az elsősegélynyújtó csomag ugyan kötelező, de közúti ellenőrzéskor nem szabad bírságolni a hiánya miatt, a rendőr maximum tanácsolhatja, hogy legyen a felszerelésben. Azonban baleset esetén, ha hiányzik a csomag, és emiatt nem tud a robogós segíteni, felelősségvonásra számíthat segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Vigyázzunk magunk és mások testi épségére és robogónkra! Ha mégis valamilyen probléma akad a járművel, robogószervizünk rendelkezésre áll!

robogószervíz.hu

Google Plus